Tévhitek a táplálkozásban

6 jan 2016
cikk8 kep1

Sok esetben a gyártók, a forgalmazók – a reklámokon keresztül – befolyásolnak minket, máskor mi tévesztjük meg magunkat azzal kapcsolatban, hogy valamely terméket egészségesnek gondolunk, miközben egyáltalán nem az. Az élelmiszerlobbi tesz róla, hogy ne a számunkra legegészségesebb, hanem a számukra legnagyobb haszonnal járó ételeket vásároljuk. Kemikáliák, finomított szénhidrátok, cukor, antibiotikum, és még sorolhatnánk sok bolti kedvelt élelmiszer összetevőit.
Összegyűjtöttünk néhány olyan élelmiszert, többek között gyermekeink kedvencei is helyet kaptak
benne, amelyektől az új évben jobb elköszönni.

Gyümölcslevek

A boltban kapható gyümölcslevek – akár a 100%-osokat is ide vehetjük – meg sem közelítik az otthon készíthető friss facsarású leveket. A boltiak rosttartalma alacsonyabb, és sokszor még rengeteg cukrot is tartalmaznak. Csábító ízüket, színüket sok esetben köszönhetik aromáknak, színezékeknek. Étkezési savakat, állományjavítókat és tartósítószereket is bőven adagolnak a gyártók.

cikk8 kep2

Gyömölcs joghurtok

Az ízesített joghurtokban sok a cukor, egy 40 dkg-os adagban akár egy tábla csoki cukortartalma is benne van. Érdemes inkább otthon ízesíteni a natúr joghurtokat, mézzel, házi szörppel, házi lekvárral, aszalt gyümölcsökkel, vagy szezonban friss gyümölcsökkel.

Reggelizőpelyhek

Ha a cukrozott gyümölcslébe beletesszük a cukrozott müzlit, óriási cukorbombával indítjuk a napot. Népszerű reggeli, mert gyors és finom, de szintén rövid idő alatt készíthetünk egy köleskását, vagy zabkását is a joghurtoknál ajánlott ízesítéssel.

Vaj helyett margarin

Az egészséges szervezetben a vaj nem okoz kárt, bár magasabb a zsírtartalma, mint a margarinnak. Vajat az emlős állatok tejéből készítenek, tejszínből vagy tejfölből, köpüléssel. A margarint növényi olajokból készítik. Az, hogy melyik jobb, nem dönthető el egyértelműen. A vaj valóban tömény koleszterin, de a sejtek falának felépítéséhez fontos. Korábban hidrogénezéssel keményítették a margarinokat, de ma már nem igazán használják ezt az eljárást.

Tejszelet

2011-ben a Kinder Tejszelet „Arany Képviselőfánk” díjat kapott Németországban. A díj egy negatív „elismerés”, amelyet egy, a fogyasztók védelmében alapított közhasznú egyesület ad át a legnagyobb reklám átverésekért, így hívja fel a figyelmet a reklámokban elhangzó ígéretek és a valóságban meglévő tulajdonságok közti különbségekre. A Kinder Tejszelet 60%-a zsír és cukor, ami még egy csokitortát is felülmúl.

cikk8 kep3

Csak a természetes vitamin a jó?

A gyógyszerek fogyasztása még mindig vezet a vitaminkészítményekéhez képest. A túlzott vitaminfogyasztást emlegetik sokszor, de ha átgondoljuk, hallottunk már vitamin túladagolás miatti betegségről? Ellenben minél kevesebb vitamint fogyasztunk, annál nagyobb valószínűséggel betegszünk meg, és így annál több gyógyszert fogunk vásárolni. Jó tudni, hogy a természetes és a mesterséges vitaminok között semmi különbség, a vitamintabletták, kapszulák hatóanyagai is természetes eredetűek, sőt sok esetben még felszívódást segítő anyag is körülveszi őket.