Tavaszi immunerősítés és vitaminok gyerekeknek

6 márc 2016
cikk14 kep1

A tavaszi jó idő a gyerekeknek is sok új élményt tartogat, de sajnos az ilyenkor szokásos betegségekkel is meg kell küzdeni. Ha tudatosan erősítjük a gyerekek immunrendszerét, akkor elejét lehet venni az ilyenkor tipikus bajoknak.

Az immunrendszer egyik legjobb erősítője a sok-sok mozgás a szabad levegőn. Felpezsdíti a vérkeringést, megnő a szervek oxigénellátása. A hosszabbodó nappalok, a korai világosság miatt tele vannak a gyerekek energiával, mozgásvággyal. Iskola után szükségük van arra, hogy a szabadban játszanak, használjuk ezt ki.
Az alvásigény a mozgásigényhez hasonlóan megnövekszik ilyenkor, még ha ezt maguk a gyerekek nem is veszik észre. A kialvatlanság gyengíti az immunrendszert. A megfelelő időben történő lefekvés azért is fontos, mert a növekedési hormonok termelődéséhez fontos az elegendő mennyiségű alvás.
Lényeges, hogy jó immunrendszert csak egészséges, jó minőségű táplálkozással lehet elérni. A sok zöldség és gyümölcs alapvető fontosságú, de figyelni kell arra, hogy honnan szerzik be ezeket a terményeket. A tartósítószerek, festékek, vegyszerek, antibiotikumok és hormonmaradványok gyengíthetik a gyermekek immunrendszerét.

cikk14 kep2

A téli időszak alatt kiürülnek a vitaminkészletek, ezért nem ritka, hogy a csemete épp a hideg napok elmúltával, a jó idő beköszöntével betegszik meg. A prebiotikummal dúsított multivitaminok ilyenkor mindig jó szolgálatot tesznek. A prebiotikumok olyan szénhidrátok, melyek elősegítik a jó hatású bélbaktériumok szaporodását a bélrendszerben, így támogatják az immunrendszert is.

A vitaminok közül rendkívül fontos ilyenkor a D-vitamin és a C-vitamin. A D-vitaminnak nemcsak a csontok és a fogak fejlődésében van szerepe, hanem jelentős az immunrendszeri hatása is. A C-vitamin immunerősítő antioxidáns.

Ásványi anyagok közül kiemelnénk a vasat és a cinket. A cinknek a sejtosztódásban, a növekedésben és a sebgyógyulásban van szerepe, és a cinktartalmú készítmények hatásosak a megfázás és a vírusfertőzések korai szakaszában is. A vashiányos vérszegénység gyakori a serdülőknél, ami legyengíti az immunrendszert is. Ilyenkor fáradékony, sápadt a gyermek, és egyik betegség jön a másik után. Érdemes vastartalmú vitaminkészítményekkel támogatni a gyermek szervezetét a tavaszi időszakban.

cikk 14 kep3

A bélcsatornában megtelepedett probiotikus baktériumok akadályozzák a kórokozó baktériumok megtelepedését, miközben segítik a bélfalban lévő immunsejtek növekedését. Az allergiás folyamatokat csökkentik, miközben összehangolják a szervezet immunválaszait. Mindezek alapján nemcsak antibiotikumos kúra után érdemes probiotikumot adni a gyermeknek.