Gyógyteák gyerekeknek

15 szept 2016
cikk-30-kep1

A gyerekek ugyanúgy ihatnak gyógyteákat, mint a felnőttek, természetesen testsúlyukhoz mérten – kisebb mennyiségben. Sajnos a tea nem áll elöl a gyerekek TOP-listáján, pedig a víznek egy ízletes alternatívája lehet a mindennapokban.

Hogyan kedveltessük meg a teát a gyermekekkel?

A szülőn és a kialakított szokásokon múlik az, hogy a gyerek a tea szó hallatán elsősorban a kamillateára és a betegségekre asszociál vagy egy érdekes, ízletes italra. A kisgyerekek ugyanis minden iránt érdeklődnek, és szívesen fedeznek fel új dolgokat.

cikk-30-kep1

Örömet okoz számukra a természet gyümölcseinek, gyógynövényeinek a felfedezése is. Keverhetjük is számukra az egyes teákat, vagy például gyümölcsdarabokat keverhetünk egy –egy már megszokott teához. Legyen a tea egyfajta varázsital a lurkók számára, amelyből energiát és erőt meríthetnek reggelente.

Kisbabák és a tea

Az anyatej elegendő vitamint, immunerősítőt tartalmaz, ezért az anyatejes táplálás idejéig nincs szükség a gyógyteákra. Külsőleg ekkor is lehet már alkalmazni pl. kakukkfüvet: a bőrbe dörzsölésével erősíthető az immunrendszer, vagy a fürdővízbe is tehető a gyógynövény. Egy jó tipp: kb. 2 evőkanálnyi kakukkfüvet be lehet kötni egy gézlapba, és nagyon forró vízzel fel kell önteni a kiskádat. Ha a víz kihűlt annyira, hogy a gyermek fürödhet benne, akkor ki kell venni a teát, és indulhat a fürdés! A kakukkfű amellett, hogy hatásos immunerősítő, segít abban is, hogy jól aludjon a baba és az étvágyát is fokozza.

cikk-30-kep2

A kakukkfű mellett az utifű is alkalmas fürdetésre.

A csecsemőknek édeskömény és ánizs is adható kis mennyiségben, amely szélgörcsökre, gyomorproblémákra alkalmazható. Akár a szoptatós kisgyermek édesanyja is fogyaszthatja ezeket a gyógynövényeket (fűszernövényeket), mert így is átkerülhet a hatóanyag a kisgyermekek szervezetébe.

Teázás nagyobbacska gyermekekkel

Iskoláskortól már a felnőttek teaadagjának felét oda lehet adni a gyerekeknek. Egy bögre, kb. 2,5 dl vízhez egy csapott evőkanál gyógyfűvel lehet elérni azt a nem túl erős teát, amit bátran megihatnak.

12 éves kortól már ugyanazt a teamennyiséget megihatják, amit a felnőttek.

A kamillateával óvatosan kell bánni, a bélbolyhokat irritálhatja, ezért kisebb gyerekeknél még nem ajánlott a folyamatos alkalmazása.

cikk-30-kep3

mmunrendszer erősítése

Hogyan előzhetőek meg a kisgyermekek meghűléses betegségei, hogyan erősíthető a gyenge immunrendszer a kritikus időszakokban? Ilyen időszakokban ajánlott a kakukkfű tea, vagy a macskamenta tea. Kisebb adagokban, ritkábban a bodza és a hársfa tea is ajánlott, főként a náthás időszakban. Ezeket túl hosszú ideig nem ajánlott alkalmazni, mert pl. a hársfa tartalmaz egy olyan anyagot, amely a vörösvértest-szám csökkenéséhez vezethet. Mivel köhögéscsillapító, lázcsillapító, izzasztó hatása kiváló szolgálatot tesz nátha esetén, ezért érdemes végig alkalmazni, de a nátha elmúltával a teát is el kell hagyni azonnal.

Az erősebb teák, mint pl. az orbáncfű vagy a csalán semmiképp nem ajánlott 12 éves kor alatt.

Tea a mindennapokban

A Herbalance Junior tea kifejezetten gyermekeknek készült, ezért akár mindennapos fogyasztásra is ajánlott, gyümölcslevek és cukros üdítők helyett is szívesen megisszák a kisgyermekek. Arról nem is  beszélve, hogy csipkebogyó és hibiszkusz tartalma miatt C-vitaminban is gazdag.