Egy bombasztikus gyümölcs: a feketeribizli

17 aug 2016
cikk 27 kep1

Kevesen ismerik fel a piros ribizli fekete párját, és nem is gondolnák, hogy a gyümölcsleveken, teákon látható „black currant”, amit látnak. Az íze mindenképp markánsabb, mint piros párjának, talán savanykásabb, fanyarabb, de ettől függetlenül érdemes (sőt kell!!!) fogyasztani, a szezonban akár minden nap!

Egy kis történelem

A feketeribizli először az 1300-as években érkezhetett hozzánk, a Földközi-tenger vidékéről. Kezdetben a kolostorkerteket díszítette, majd az 1500-as években máshol is elkezdték termeszteni. Már akkoriban ajánlották szájüregi gyulladásokra, hólyagbántalmakra és májbetegségek ellen, a belőle készült szirupot köhögésre adták.

cikk 27 kep1

A legtöbb feketeribizlit Új-Zéland termeli jelenleg, mintegy 8 ezer tonnát évente, de hazánk, Románia és Lengyelország is jelentős exportőre a gyümölcsnek.

Hogyan ismerjük fel a feketeribizli növényt?

Kb. 1,2-2 méteres bokorról van szó, amely májusig zöldes-fehér apró virágokat hoz. A bokornak jellegzetes illata van, amely később a gyümölcsön is érződik. Június-júliusban terem, fekete fürtjei kisebbek és lazábbak, mint a piros ribizlinek. A leve sötétbordó, akár a tinta.

Ha szívesen tesztelné, nem kell keresgélnie a kertekben, a FLAVIL 100%-os Feketeribizli italkészítmény C-vitamin és polifenol tartalommal termékünk tisztán feketeribizli levet tartalmaz, amely egy felnőtt személy 1 hónapra elegendő italát tartalmazza.

Mitől szupergyümölcs a feketeribizli?

A feketeribizli egyenesen gyógyszer, az érett gyümölcs rengeteg szabadgyökfogó színanyagot, antioxidánst tartalmaz. Így mondhatjuk, hogy tumorellenes hatása is van. Sok antociánt, flavonoidot, polifenolt tartalmaz, sőt, ezek tekintetében magasan veri a többi piros bogyós gyümölcsöt.

Vitamintartalma sem utolsó: rengeteget tartalmaz béta-karotinból, amely az A-vitamin provitaminja, illetve B1-, B2-, C- és E-vitaminból. Meghűléses betegségek esetén tehát szuperül alkalmazható a gyümölcs és a belőle készült ital. Még a feketeribizli levele is gazdag C-vitaminban! Frissen szedve, a bőrbe dörzsölve, a levelekkel enyhíthetjük a rovarcsípések okozta kellemetlenségeket.

cikk 27 kep2

A vér hemoglobin-szintjét is képes emelni, kálcium- és vastartalma révén, segíti a vörösvértest-képzést. Ezért vashiányos vérszegénység esetén mindenképp hatásosan alkalmazható.

És ha még ez nem lenne elég: hatékony méregtelenítő gyümölcs! Vízhajtó hatása segíti a szervezetet a méregtelenítő funkciójában. Ha naponta fogyasztják, csökkenti a koleszterinszintet, a vérzsírszintet. Kiváló megoldás a bélflóra egészséges állapotának visszaállításához.

A benne található magocskák gazdagok gamma-linolsavban, amely egy fontos telítetlen zsírsav. A gamma-linolsav hiányában a bőr nedvességmegtartó képessége csökken, ezzel kevésbé lesz ellenálló a bőrbetegségekkel szemben. Érdemes tehát a száraz bőrűeknek is naponta fogyasztani a feketeribizlit.  Nyáron kifejezetten jó hatása van a napozás során, ugyanis segíti a bőrvédő melanin képződését.

A FLAVIL Feketeribizli püré készítmény C-vitamin és polifenol tartalommal készítménybe a gyümölcs levén kívül belekerül a héja, a gyümölcsvelő és a magocskák is.

Kutatások a feketeribizliről

Az 1970-es évek óta vizsgálják alaposabban a kutatások a gyümölcsöt, méghozzá érelmeszesedésre, ízületi gyulladásra, reumára, prosztatarákra kifejtett hatását. Az időskori betegségek közül jelenleg a Parkinson – kórral kapcsolatban folynak kutatások.