A piros bogyós gyümölcsök titka

9 feb 2016
cikk11 kep1

Sokat hallani a piros gyümölcsök pozitív hatásáról, a rák kezelésében és az öregedés megelőzésében nyújt segítségükről. Egész évben fogyasztható gyümölcsök, fagyasztott formában télen is könnyen elérhetőek a boltok polcain, valamint különböző gyógyhatású készítmények összetevőjeként is hozzájuthatunk hasznos anyagaikhoz.

 

Miért hatásosak a növényi hatóanyagok?

A növények azért termelik hatóanyagaikat, hogy így védjék magukat a vírusoktól, baktériumoktól, penészféléktől, élesztőgombáktól és a napsugárzás káros hatásától. Amikor növényi hatóanyagokat tartalmazó élelmiszereket fogyasztunk, ezek a vegyületek a mi szervezetünket is megvédik a szabad gyököktől és néhány rákkeltő anyagtól.

A bogyós gyümölcsök több biológiai tényező együttese miatt különösen értékesek. Egyrészt tartalmazzák a bioaktív növényi hatóanyagokat, a fitonutrienseket, másrészt élénk színüket a polifenoloknak köszönhetik.

A daganatos betegségek gyógyításában kettős a hatásuk a piros bogyós gyümölcsöknek:

– hatóanyagaik a káros sejteket érzékenyebbé teszik a kemoterápiás kezelésre

–  segítségükkel csökkenthetőek az agresszív kemoterápia egyes mellékhatásai.

A flavonoidok

Sokszor hallhatjuk a flavonoid szót, a flavonoidokat a fent már említett polifenolok közé soroljuk. A növényi flavonoidok tápértéket nem jelentenek az emberi szervezetnek, de antioxidáns, daganatgátló, gyulladásgátló hatásukat több kutatás alátámasztja. Lassítják az öregedési folyamatot, segítik a környezetből bekerülő szabad gyökök – különböző károsító anyagok – hatásának semlegesítését. A szabad gyökök ingatag molekulák, amelyek stabilizálódásához szükségük van egy másik elektronra, és ezt a mi ép sejtjeinkből szeretnék felvenni. Az antioxidánsok védik szervezetünket, tulajdonképpen feláldozzák magukat – saját elektronjaikat,- hogy semlegesítsék a szabad gyököket. A bogyós gyümölcsök más kis mennyiségben is hatékonyak lehetnek.

 

cikk11 kep2

 

Az antocianin

A flavonoidok egyik fő csoportját alkotják az antocianinok, amelyek több gyümölcs vöröses-kékes színét okozzák, pl. a vörös és fekete áfonyáét, a ribizliét, a cseresznyéét, vagy a fekete szederét. A leghatékonyabb antioxidánsok azok a gyümölcsök, amelyekben az antocianinok megtalálhatóak.
Hatékonyan harcolnak az oxidatív stresszel, ami például a Parkinson kór, vagy az Alzheimer kór kiváltója.

Sok hasznos tulajdonságuk közül csak néhányat említenénk: csökkentik a glükóz felszívódását, beindítják a rákos sejtek sejthalálát, antivirális, antibakteriális hatásuk van, megakadályozzák a DNS károsodást, csökkentik az erek sérülékenységét.

cikk11 kep3

 

A fogyókúrát is segíthetik?

Egy diétás étrendbe beilleszthetők úgy, hogy a reggelihez és vacsorához kisebb mennyiséget fogyasszunk, míg a tízórai és az uzsonna álljon ezekből a gyümölcsökből, illetve valamelyikükből.  Segítségükkel a diéta miatti vitaminhiány is mérsékelhető.

Néhány hasznos tulajdonságuk fogyni vágyóknak:

– a szeder karotintartalma rendkívül magas, ezért fontos A-provitamin forrás

– a szőlő ballasztanyagai segítik az emésztést

– az eper ásványi anyagokban gazdag, valamint A-B1-B2 és C-vitaminban, serkenti az emésztést

– a fekete ribizlinek, vörös áfonyának és a ribizlinek rendkívül magas a C-vitamin tartalma, sőt a vörös áfonya a bélműködést is segíti

– a fekete áfonya gazdag gyümölcssavakban és ásványi anyagokban.