A média hatása a testképre

16 feb 2016
cikk12 kep1

A külsővel mindig is törődtek az emberek, sokszor ezzel fejezzük ki önmagunkat, érzelmi állapotunkat, társadalmi hovatartozásunkat, státuszunkat. Mindig is voltak ideálok, de annyira sosem hatott ránk a média, mint napjainkban. Rengeteg eszköz – üzleti érdekek miatt is – áll rendelkezésünkre, hogy elérjük a média által közvetített ideált, és ezért is egyre nagyobb a nyomás, hogy el is érjük azt.

A fiatalok és az ideál

A média által sugárzott szépség a fiatalok számára jelent példaképet: sikert, boldogságot fejez ki. Sajnos még nem látják át, hogy ezek az ideálok módosított változatok, és ők maguk irreális célok elérésére törekszenek. A sztárok, hírességek tökéletesen néznek ki a fotókon, hibátlan alakkal, gyönyörű környezetben. A sajtó isteníti őket, így a fiatal olvasók is. Fontos tudatosítani a gyermekekben, hogy ezek erősen retusált képek, illetve sokan plasztikai műtétekkel érték el a formájukat, és személyi edző, sanyargató diéta révén vannak mindig formában.

Férfi példaképek

A fiúk számára két irányt mutat a média, egyrészt a metroszexuális férfi képét, akivel kozmetikumokat, krémeket reklámoznak és már feminim vonások is felfedezhetőek rajtuk, illetve a bodybuilder típust, akik táplálék kiegészítők segítségével növelték magukat abnormális méretűre. Ők sokszor az izomdiszmorfia nevű betegséggel küzdenek, amely bezárja őket a kényszeres edzésbe és percre és dekára kiszámított életet kíván meg tőlük, így építve le a szociális kapcsolatokat.

Mindkét kép azt üzenheti a fiúk számára, hogy ők nem elég jók.

 

cikk12 kep2

Egészséges vagy tökéletes?

A tökéletesség elérése utáni vágy az étkezési szokásokra is hat.  Sok korábban egészségesen élő ember a média hatása miatt vált át rendszertelen, rossz étkezési szokásokra. A testképzavar ugyanis evészavarrá alakul. Az evési rendellenességek leginkább serdülő vagy fiatal korban jelentkeznek. A testképzavaros, anorexiás fiatalok gyakran látják magukat túlsúlyosnak, még akkor is, ha vékonyak. A bulimiás fiatalok falásrohamokkal oldják feszültségüket, ami után meghánytatják magukat. Gyakran a szülők elől is leplezni tudják betegségüket.

Depressziós gyerekek?

Az ember napjainkban egyre könnyebben jut élelemhez, a nap nagy részét statikus helyzetben töltheti, gépek sora segíti a mindennapokban. A gyerekek mozgásszegény életet élnek, és közben egészségtelen ételeket esznek. A gyerekek között is nő a depressziósok száma, mert ahelyett, hogy hasznosan foglalnák el magukat, sokat vergődnek a média által közvetített kép és aközött, hogy ők –leginkább életmódjuk folytán- képtelenek azt elérni. A kamaszok többnyire önbizalomhiányban szenvednek és a média felerősíti belső félelmeiket. Egy lelkileg instabil fiatal a médiában magabiztosságot tulajdonít az ideális felnőtteknek.

 

cikk12 kep3

Pozitív üzenetek is vannak

Azt is el kell ismerni azonban, hogy a médiában sok a pozitív üzenet is, amelyekre sajnos kevesebb a kamaszok részéről adott reakció. Az egészséges életmódra, irányuló kampányokat nem követik túl sokan, ezért elmondhatjuk, hogy szelektív figyelemmel vannak a kamaszok, azaz azt veszik át a médiából, amire beállítottságuk van.

Mit tehet a szülő?

A családnak és a barátoknak nem szabad a negatív önképet erősíteni, oda kell figyelni a gyermekekre, hogy lelkileg stabil legyen az életük. Nem feltétlenül tiltani kell őket a tv-től, magazinoktól, hanem meg kell tanítani őket a mértékletességre és érzelmi stabilitást kell biztosítani számukra, valamint jó példát mutatni az egészséges, sportos életről.